Zonne Energie Salderen

Terugleveren aan het net

Salderen betekent dat u zonnestroom kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet en dat deze verrekend mag worden met de stroom die u uit het net importeert. Dit is erg handig omdat u overdag vaak meer zonnestroom produceert dan u verbruikt. U levert de zonnestroom die u overdag “over heeft” dus terug, en die hoeveelheid stroom wordt in mindering gebracht op de stroom die u ‘s avonds uit het elektriciteitsnet afneemt.

Voorbeeld: Uw stroomverbruik per jaar is 3.500 kWh en u wekt met uw zonnepanelen installatie 2.500kWh op. Overdag gebruikt u echter minder stroom dan in de avond en daardoor levert u overdag 1.200 kWh per jaar terug aan het net. De overige 1.300 kWh zonnestroom gebruikt u meteen nadat u deze opgewekt heeft. In totaal neemt u dus 3.500 kWh – 1300 kWh = 2.200 kWh stroom af van het elektriciteitsnet. Echter heeft u ook 1.200 kWh terug geleverd aan het net. Deze hoeveelheid kunt u “salderen” met de stroomafname waardoor u netto slechts 1000 kWh afneemt van uw energieleverancier.

Salderingsgrens van 5000 kWh

Het bovenstaande voorbeeld is een algemeen voorbeeld, echter zit hier een nadeel aan voor uw energieleverancier. Deze verdient namelijk minder geld aan u met elke kWh die u teruglevert aan het net. Op basis daarvan heeft de overheid een salderingsminimum van 5000 kWh per jaar ingesteld. Dit betekent dat u onafhankelijk van welke energieleverancier u heeft altijd 5000 kWh per jaar kunt salderen zonder vervelende kanttekeningen.

Er zijn nu drie scenario’s waar u in kunt vallen wat betreft de saldering van uw zonnestroom, deze staan hieronder overzichtelijk voor u beschreven.

U levert minder dan 5000 kWh/Jaar terug aan het elektriciteitsnet

U levert minder dan 5000 kWh per jaar terug aan het elektriciteitsnet

Wanneer u minder dan 5000 kWh zonnestroom per jaar terug levert aan het elektriciteitsnet valt u binnen de door de overheid gestelde grens. U kunt dus uw terug geleverde stroom in mindering brengen op de stroom die u van uw energieleverancier heeft afgenomen.

Voorbeeld: Uw stroomverbruik per jaar is 9.000 kWh en met uw zonnepanelen systeem wekt u 7.000 kWh stroom op. Aangezien u overdag minder stroom gebruikt dan in de avond levert u gedurende het jaar 4.999 kWh terug aan het elektriciteitsnet en gebruikt u 2.001 kWh direct nadat u het opgewekt heeft. De hoeveelheid stroom die u van uw energieleverancier afneemt bedraagt dus 9.000 kWh – 2.001 kWh = 6.999 kWh per jaar. Echter heeft u ook nog 4.999 kWh terug geleverd aan het elektriciteitsnet, welke u kunt salderen met de afgenomen hoeveelheid. Uw netto stroom afname bedraagt dus 6.999 kWh – 4.999 kWh = 2.000 kWh waarbij u 4.999 kWh heeft gesaldeerd. 

Formule:  Stroomafname in kWh – Stroom teruglevering in kWh = Netto stroomafname

Uit dit voorbeeld blijkt ook dat u dus wel meer dan 5.000 kWh per jaar kunt opwekken. Let op: de regel heeft alleen invloed op de hoeveelheid stroom die wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet mits u een draaischijfmeter heeft die slechts het saldo van verbruikte en zelf opgewekte energie registreert. Indien u een meter heeft die separaat de hoeveelheid verbruikte en zelf opgewekte stroom registreert, dan gaat dit niet op. Neem contact op met Solarbird via 030 – 850 55 77 indien u twijfelt over de geschiktheid van uw elektriciteitsmeter.  

U levert meer dan 5000 kWh/Jaar terug aan het elektriciteitsnet

U levert meer dan 5000 kWh per jaar terug aan het elektriciteitsnet

Wanneer u meer dan 5000 kWh per jaar terug levert aan het elektriciteitsnet, kunt u de eerste 5000 kWh salderen en krijgt u voor de overige teruglevering een redelijke vergoeding. Die vergoeding varieert per leverancier en is een kale productieprijs. U krijgt dus geen transportheffing of belasting meer terug van deze terug geleverde stroom.

Om u een indicatie te geven van de vergoeding die u kunt verwachten van de terug geleverde zonnestroom boven de 5000 kWh wordt hier eerste de opbouw van de energieprijs uitgelegd.

De energieprijs die u per kWh betaald aan uw energieleverancier bestaat uit drie componenten.

  1. De elektriciteitsprijs: €0,06 
  2. Energiebelasting: €0,13
  3. BTW (over elektriciteit en energiebelasting): €0,04 

Daarmee komt de prijs van uw energie uit op €0,23 per kWh. Voor de eerste 5000 kWh die u teruglevert ontvangt u dus €0,23 en over het overige ontvangt u rond de €0,06. Hiervoor wordt vaak een teruglever-contract afgesloten met de energieleverancier. Echter zijn er ook veel energieleveranciers waarbij u meer dan 5.000 kWh per jaar kunt salderen. Dit kunt u navragen bij uw energieleverancier.

U heeft een negatief verbruik op jaarbasis

U heeft een negatief verbruik op jaarbasis

Deze situatie doet zich voor wanneer u zoveel zonnepanelen heeft dat u meer stroom per jaar terug levert dan u van het elektriciteitsnet afneemt. U levert dus netto stroom terug aan het elektriciteitsnet. Deze situatie is vergelijkbaar met wanneer u meer dan 5000 kWh per jaar terug levert aan het net. Over de stroom die u netto aan het net terug levert krijgt u namelijk ook de kale productieprijs.

Het wordt aangeraden om onder de salderingsgrens van 5000 kWh te blijven omdat u over het meerdere te weinig terug krijgt. Als uw energieleverancier een hogere salderingsgrens heeft kunt u natuurlijk wel meer opwekken. 

Benieuwd hoeveel u kunt besparen op uw  energierekening? Vraag direct een gratis offerte aan of plan een afspraak in met één van onze adviseurs via 030 – 850 55 77.