FAQ

Zonnepanelen Frequently Asked Questions

Hier vindt u veel voorkomende vragen over zonnepanelen en de antwoorden daarop. Heeft u nog andere vragen? Bel ons dan op 030-850 55 77, stuur een email naar info@solarbird.nl of stel uw vraag op onze Facebook Pagina.

 

Wat is een zonnepanelen installatie?

Een zonnepanelen installatie bestaat uit zonnepanelen, een omvormer, een bevestigingsconstructie en bekabeling. Deze vormen samen een systeem die de energie van de zon omzetten in stroom die u kunt gebruiken in uw huis. Andere aanduidingen voor een zonnepanelen installatie zijn zonnepanelen, pv panelen, zonnestroom installatie, zonnestroom systeem, zonnecellen of PV systeem. 

Is dit nieuwe of risicovolle technologie?

Nee. In 1839 heeft de Franse fysicus Antoine César Becquerel het fotovoltaïsche effect ontdekt. Zonnepanelen worden al meer dan 50 jaar toegepast. De eerste toepassingen waren te vinden in de ruimtevaart. Deze functioneren tot op de dag van vandaag nog steeds. In de loop van de tijd is de technologie verder verbeterd. Vandaag de dag is de zonnetechnologie dusdanig ver dat deze uitstekend toepasbaar is in een woonhuis. 

Hoeveel kan ik besparen met zonnepanelen?

Een zonnepanelen installatie produceert stroom. Die hoeft u niet meer te kopen bij uw energiemaatschappij. Het bijkomende voordeel is dat u voor uw eigen stroom verlost bent van de jaarlijkse prijsstijgingen. De besparing is dus afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u heeft. Hoe meer zonnepanelen u heeft, des te groter de besparing is. Met 10 zonnepanelen bespaart u bijvoorbeeld al € 500,- per jaar op uw energierekening. 

Wilt u zelf berekenen hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen? Lees dan meer op onze Bereken uw Besparing pagina.

Hoe zit het met zonne energie salderen?

Graag verwijzen wij u door naar onze blog, hier vindt u alle informatie die u nodig heeft over Zonne Energie Salderen.

Wat leveren zonnepanelen eigenlijk op?

 • De terugverdientijd ligt met de huidige prijzen op circa 10 jaar. Wanneer rekening gehouden wordt met historische prijsstijgingen valt de terugverdientijd lager uit op ongeveer 6 tot 8 jaar. 
 • De stroom uit uw eigen zonnepanelen installatie kost omgerekend € 0,12 per kWh. Dit is zeker 40% goedkoper dan de energiemaatschappijen die een prijs rekenen van gemiddeld  € 0,23 per kWh. 
 • Een belangrijk voordeel van uw investering in zonnepanelen is dat u voor de stroom die u zelf opwekt geen last meer heeft van de jaarlijkse prijsstijgingen die de energiemaatschappijen hanteren. U zet als het ware uw stroomprijs voor 25 jaar vast. 

Kan ik ook een lening afsluiten voor zonnepanelen?

 • Er zijn diverse mogelijkheden om een lening af te sluiten. Solarbird kan u helpen met het afsluiten van een lening tegen een lage rente van 5,5%. Deze is ook nog eens aftrekbaar van de inkomstenbelasting zodat u netto ongeveer 3% rente betaald. Door een dergelijke lening heeft u te maken met gespreide betaling in plaats van een eenmalige grote uitgave. 

Kan ik ook subsidie krijgen?

 • Zonnepanelen zijn ook zonder subsidies al rendabel en aantrekkelijk. 
 • De rijksoverheid verstrekt subsidies aan particulieren die zonnepanelen willen aanschaffen.
 • De subsidie bedraagt 15% van de aanschafwaarde van de materialen met een maximum van € 650,-. 
 • Daarnaast kennen sommige provincies en gemeenten nog lokale subsidieregelingen. De subsidie van de rijksoverheid mag echter niet in combinatie met een andere subsidieregling worden gebruikt. 
 • Met ingang van 1 maart 2013 is de BTW op de arbeidskosten van een zonnepanelen installatie omlaag gegaan van 21% naar 6%. Dit verlaagde BTW tarief geldt tot 1 maart 2014. 

Wat als ik ga verhuizen?

Een zonnestroom systeem realiseert ieder jaar een besparing. Het is een waardevaste investering en zorgt voor een waardestijging van uw huis. U kunt uw zonnestroom systeem dan ook gewoon mee verkopen met uw huis. De besparing in energielasten die ieder jaar weer gerealiseerd wordt vertegenwoordigt een som geld die u bij de waarde van uw huis kunt optellen. 

 

Hoe kan ik offertes vergelijken?

Kosten
Om kosten te kunnen vergelijken u de volgende bij elkaar op:

 • Zonnepanelen
 • Omvormer
 • Bevestigingsconstructie
 • Bekabeling & toebehoren
 • Arbeidsloon voor montage
 • Aansluitingskosten meterkast

Nu heeft u de totale kosten voor een kant en klaar zonnestroom systeem. Deze deelt u vervolgens door het vermogen van de aangeboden installatie. Zo komt u tot de prijs per Wattpiek (€/Wp) voor een zonnestroom systeem dat klaar is voor gebruik.

Kwaliteit
Het is nog belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van uw leverancier en de aangeboden materialen. Lees hierover meer op kwaliteit zonnepanelen installaties.

 

Waarin onderscheid Solarbird zich?

Solarbird geeft kwaliteit en zekerheid

 • 12 jaar ervaring met de installatie van zonnepanelen
 • Vakkundig advies over de meest geschikte zonnepanelen installatie 
 • Inkoopkortingen worden doorgegeven aan onze klanten 
 • Uitstekende klantenservice, ook na installatie 
 • Continuïteit  door ervaring en samenwerking met ABN Amro

Maakt het uit welke installateur de montage uitvoert?

Jazeker. Juist de installatie maakt het verschil. Goed materiaal dat slecht geïnstalleerd is kan onveilige situaties opleveren. Zo kunnen zonnepanelen los komen van uw dak, of uw meterkast kan overbelast raken. 

Zonnepanelen installeren is een vak. Niet iedere installateur beheerst dit vak. Het is dan ook van belang dat de installateur die u selecteert ruime ervaring heeft met de montage van zonnepanelen.