BTW ondernemer in zonnepanelen worden of toch niet?

Staatssecreteris Weekers van Financien heeft aangegeven zich neer te leggen bij het arrest (“zaak Fuchs”) dat zegt dat bezitters van zonnepanelen BTW plichtig zijn als zij aan het net leveren. Tevens geeft hij aan dat deze situatie ongewenst is en hij binnenkort met nadere details komt. Zie tevens het officiele bericht van Holland Solar: http://www.hollandsolar.nl/nieuws-pagina1-a194-btw-plicht-particuliere-bezitters-van-zonnepanelen.html#.Ukv5zRbVoSM 

In het kort:

Particulieren kunnen zich aanmelden als ondernemer en kunnen dan de BTW terugvragen die zij betaald hebben voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit kan niet met terugwerkende kracht. Men moet zich aanmelden in het kwartaal dat men start met leveren aan het net. Particulieren die dit doen moeten ook een administratie bij gaan houden en facturen sturen aan hun energiebedrijf voor de stroom die zij aan het net leveren. Dit kan alleen als men het terugleveren kan meten. Het is nog niet duidelijk welke vergoeding voor de geleverde stroom van toepassing is. Kortom, er is nog veel onduidelijkheid.

De mening van Solarbird:

Wij hebben geen persoonlijk of inhoudelijk advies. Wel zijn wij van mening dat de situatie momenteel erg onduidelijk is en de materie dusdanig complex dat het verstandig is om de officiële berichtgeving af te wachten alvorens stappen te ondernemen. 

Indien u ondanks de onduidelijkheid over de uitwerking toch de voor- en nadelen van het ondernemerschap wilt onderzoeken, dan raden wij u aan om advies in te winnen bij een accountantskantoor.

Met vriendelijke groeten,

Het Solarbird Team